Kan sportmassage jou helpen?

Training brengt altijd enige spierschade en lichte verzuring met zich mee, maar de spieren van jouw paard of pony hebben als kenmerk dat ze bij schade zichzelf compleet herstellen.

Het is belangrijk om te weten dat na een intensieve training, waarbij spieren aangesproken zijn op het maximale van hun kunnen, er altijd één of meerdere dagen hersteltijd nodig is. Neem je de hersteltijd niet goed in acht dan ontstaan er grote problemen zoals Tying-up of spierbevangenheid. 

 

Er bestaat ook zoiets als verlate spierpijn. Deze spierpijn is één of twee dagen later voelbaar doordat een spier (over)belast is met een houding of beweging die het (nog) niet gewend is. Een spier kan aanspannen of ontspannen en werkt altijd samen met een spier die een tegenovergestelde werking heeft. Als de ene spier aanspant en korter wordt, kan dit alleen als de andere spier dit toestaat door te ontspannen en langer te worden. Om de beweging terug te veranderen, ontspant juist de eerste spier en spant de andere weer aan. Dit is een belangrijk gegeven bij de training van een paard. De spierpijn ontstaat altijd door schade in de spier die langer is opgerekt dan deze spier gewend is.

 

Spieren zijn cumulatief, wat wil zeggen dat ze de verzuring mondjesmaat opstapelt. Vaak denken mensen er pas aan om een sportmasseur te bellen wanneer er zich al problemen voordoen. Velen denken er niet aan dat een sportmassage al deze problemen kan voorkomen. Door de bloedcirculatie te bevorderen, Fascia te triggeren en te stretchen  ga je de verklevingen en verkrampingen in spieren tegengaan. 

De voordelen:

Sportmassage...

 1. Verbeterde bloedcirculatie wat resulteert in een sneller herstel.

 2. Zorgt voor spieropbouw.

 3. Een aanzienlijke toename van de bewegingsvrijheid van je paard.

 4. Vermindert spierkrampen.

 5. Vermindert ontstekingen en zwellingen in gewrichten bv. bij artrose.

 6. Stimuleert de circulatie van het lymfesysteem.

 7. Voorkomt verklevingen van het bindweefsel

 8. Verhoogt de productie van gewrichtsvloeistof

 9. Zorgt voor een betere fysische en psychologische conditie van je paard.

 10. Leert je paard te ontspannen en los te laten

 11. Direct resultaat zichtbaar!

 

Wist je dat...

 • 60% van het paardenlichaam uit spieren bestaat.

 • Spieren beschadigd of niet, niet op RX-beelden te zien zijn.

 • Wanneer een paard zich vast zet op een bepaalde spier het paard deze spier gaat ontwijken en dus een andere spier gaat overbelasten.

 • Er door massage een direct voelbare en zichtbare verbetering optreedt.

 • Een paard meer looplust heeft als de spieren goed functioneren.

Frequentie:

Veel mensen stellen mij de vraag: "Hoeveel keer moet ik laten behandelen?" of "Wanneer moet je terug komen?"

 

Beide zaken zijn zeer persoonlijk. Het aantal behandelingen hangt af van de aangetroffen blokkades. Indien er geen grote problemen te vinden zijn ben je met één behandeling weeral goed op weg voor een paar maand.

 

Het beste is om iedere 6 tot 8 weken je paard te laten behandelen om de verzuring en verkramping niet te laten opstapelen tot je problemen ondervindt. Veel is natuurlijk ook afhankelijk van de manier van trainen en management.